STORTING og REGJERING.

Det du ikke visste   -   men som du bør reflektere over til valget !!

Følg meg på: www.UlrikKalvo.blogg.no   og på  Facebook.

 

 Vi står foran et stortingsvalg i sept 2013. Resultatet av stortingsvalget (din stemme) er avgjørende for hvilke partier som havner i posisjon og hvem som havner i opposisjon.

Din stemme bidrar også til å avgjøre hvilke partier som havner i regjering, samt mandatfordelingen på stortinget.

Da mener jeg det minste enhver velger bør vite er hvordan systemmaskineriet er skrudd sammen og hvordan det fungerer i praksis. Jeg synes at det å bestemme seg «på veien mot valglokalet» er direkte ansvarsløst. Husk, din stemme kan være avgjørende for hva du kan forvente å få tilbake i form av service fra det offentlige systemet. Husk også at dette er et stortingsvalg (med eventuelt nasjonalt regjeringsskifte) og IKKE et kommune-/fylkestingsvalg som har kun lokal betydning.

Jeg skal ikke skrive for mye om hvordan dette fungerer (eller ikke fungerer), men foreslår heller at du googler «Storting og regjering» for detaljert informasjon. Der kan du i gardinmenyen klikke deg frem til den informasjonen du måtte ønske.

Der kan du les om fordelingen av den bevilgende/lovgivende vercus den utøvende makten, stortingets kontrollplikt av regjeringen, makten til organisasjoner og media (den 4. statsmakt), forholdet til internasjonale lover/regler, de forskjellige valgkanaler, maktfordeling og parlamentarisme, hvorfor vi innførte parlamentarisme i 1884, forvaltningsregimet i statsforvaltningen og mye mye mer.

Kort sagt, dersom du ønske å utføre en bevisst handling ved valget i september uten å føle deg flau og personlige forberedelser, så bør du i anstendighetens navn foreta ovennevnte personlige oppdatering ved å google «Storting og regjering».

Ønsker du ytterligere oppdatering av dine kunnskaper, se min bloggadresse ovenfor.

 

Ulrik Kalvø

Kristiansand

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits