PUTIN-REGIMET


Fortidens dogmeprofeter og gammelkommunismens etterlevninger.

 

Noe å reflektere over?

Følg meg på: www.UlrikKalvo.blogg.noog påFacebook.

 

I oldtidens filosofi for vekst og overlevelse (for eks Romerrikets vekst og fall for ca 2000 år siden), var den eneste garantien for fremtidig utvikling å stadig drive krig mot andre nasjoner/kulturer i den hensikt å overleve fienden.

I vesten har vi gjennom århundrer utviklet et demokratisk styresett som har lært oss å snakke med andre og finne fredelige løsninger dersom uenighet oppstår. Vi har skjønt at vi har det greit der vi er og trenger ikke invadere hverandre.

Vi trodde vel også det tankesettet ble gjeldende da jernteppet ble revet vekk for noe få år siden, men usikkerheten og utryggheten kryper inn i ryggraden når vi opplever den ganske anderledes tenkemåten Putin-regimet praktiserer i Russland og deromkring.

Men hvem er så Putin og hans våpendragere og hva kan det komme av ta de tilsynelatende har så helt andre tankesett og strategier enn det vi oppfatter som «fredelige hensikter og midler».

Mens vi i Norge feirer 17 mai med flagg, musikkorps og isspisende barn i fokus, oppleves Russlands feiring av Seiersdagen den 9 mai 2014 som et gigantisk militært propagandashow med ca 11.000 soldater, 150 stridsvogner og 70 jagerfly som et uvirkelig kaldt gufs fra fortiden. Faktisk den største russiske militærparaden siden den kalde krigen.

Kan det være et varsel om Putins vei mot målet om å gjenreise Russland som stormakt?

Russland er på alle måter en stormakt, ingen tvil om det. Det er bare så nifst at Putins regime utøver sin lederstil på en slik truende måte, noe de aldeles ikke trenger. Tenk hvor bra de kunne hatt det i Russland dersom de fjernet seg fra oldtidens og gammelkommunismens dogmer.

Det er nesten umulig å forestille seg hvorfor Putin og hans våpendragere utøver det tankesettet de gjør. President Putin er helt klart ingen demokratisk samfunnsutvikler. Hans stadig skiftende ideologiske påfunn er en global frustrasjon og fare. De samme russiske elitene som nå erklærer seg selv som religiøse imperialister, var iherdige demokrater for kun noen få år tilbake. De samme personene forfekter nå et «Hellig Russland» som slåss mot et dekadent «Homse-Europa». Samtidig har den store majoriteten av disse (inkludert Putin selv) både barn og store formuer i det samme Vesten de fordømmer så sterkt.

For om mulig å forstå Putin og hans generasjon av russiske makthavere, må vi gå tilbake til slutten av Sovjetunionen, hvor de vokste opp og hadde alle sine formative år, og ble formet som kynikere mer enn ideologer. Putin selv ble støpt i KGB's jernform, noe som preger all hans tankesett og væreform. Hans overbevisning om «mitt Sotsji-OL» minner skremmende mye om Hitlers forvrengte tankesett.

Men hva så? Siden hundretusener begynte å protestere mot Putins regime i 2011/12 har Kreml klart å endre agendaen fra å handle om innenlands korrupsjon og økonomiske stagnasjon til å bli en diskusjon om «kampen mellom sivilisasjoner». Utrolig nok har det fungert. Putins popularitet er igjen på gammelt nivå og det er indoktrinert en holdning hos det russiske folk at det er viktig å lede an i kampen mot det «vestlige hegemoniet». Den anti-vestlige alliansen vokser og Putin er fast bestemt på å sitte i førersetet.

Er løsningen så enkel som at «The Pussy Riot»-budskapet vil få russere generelt til å skjønne at de kan få det mye bedre i hverdagen ved å velge en helt annen og mer demokratisk ledelse enn det Putin-regimet representerer. En ny politisk ledelse som skjønner at politikk betyr samfunnsutvikling og ikke kynisk fokusere på egne særinteresser.

 

Ulrik Kalvø

Kristiansand

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits